Hemoroid Hemşirelik Bakım Planı Nasıl Yapılır?

Hemoroid Hastalığı Hemşirelik Bakım Planı Nasıl Yapılır?

Hemoroid hemşirelik bakım planını en ince ayrıntısına kadar araştırarak ve öğrenerek yapacağız. Halk arasında basur adıyla da bilinen hemoroid, rektum içinde veya anüsün dışında bulunan damarların şişmesidir.

Hemoroid Hastalığı Nedir?

Hemoroid, rektum ile anüs içinde veya dışında bulunan damarların genişlemesi ve buna bağlı olarak anal kaşıntıya, rektal kanamaya ve ağrıya sebep olan bir hastalıktır.

Hemoroid herkeste bulunur fakat sadece şişip büyürlerse semptomlarını gösterir.

Hemoroid Türleri Nelerdir?

Dış Hemoroid: Anüs çevresindeki derinin altında şişmiş damarlar oluşmasıdır. Bu hemoroid türü kaşıntı ve ağrı belirtilerini gösterir.

İç Hemoroid: Rektumun iç kısmında şişmiş damarların olmasıdır. İç hemoroidlerde kanama görülebilir fakat ağrılı değildir.

Sarkmış Hemoroid: İç veya dış hemoroidlerde sarkma görülebilir. Bu hemoroid türünde kanama ve ağrı görülmesi ihtimaller arasındadır.

Hemoroid Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Hemoroid hastalığının belirtilerini yapacağımız bakım planında semptom kısmında yazabiliriz. İç hemoroidler, sarkma olmadığı sürece nadiren ağrı yapar. İç hemoroidi fark etmenin en belirgin yolu ise tuvalet kağıdında veya dışkıda kan görülmesidir. Buna rektal kanama adı verilir.

Dış hemoroidin belirtileri ise; anüsün kaşıntılı olması, anüse yakın bölgelerde şişliklerin olması, otururken ağrı hissedilmesi ve rektal kanamalardır.

Sarkmış hemoroide bakıldığı zaman ise, anüsün dışında şişlikler hissedilir ve onları tekrar içeri itebilirsiniz.

Hemoroid Hemşirelik Bakım Planı

Hemoroid Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hemoroid günlük yaşamı etkileyen önemli bir hastalıktır. Bu hastalıktan dolayı günlük hayatta sıkıntı çekilebileceği için iyi bir tedavi planı uygulanması gerekir. Yaşam tarzı değişiklikleri, cerrahi müdahale ve ilaçlı tedavi yöntemleri kullanılabilir.

Elektrokoagülasyon: Hemoroide elektrik akımı verilerek kan akışı durdurulur.

Skleroterapi: Şişen damarlara enjekte edilen kimyasal hemoroid dokusunu ortadan kaldırır.

Lastik Bant Ligasyonu: Hemoroide küçük bir bant yerleştirilir ve hemoroid dokusuna giden kan akışı kesilir.

Hemoroidektomi: Ameliyat ile hemoroid dokusunun çıkarılmasıdır.

Hemoroid Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Geçmişte aile bireylerinizden birinde görüldüyse, sizde hemoroid olma ihtimali artar. Bunun yanında alt rektumda fazla basınç olması önemli nedenlerdendir. Bu fazla basınç; uzun süreli kabızlık, ağır kaldırma, obezite veya gebelik dönemlerinde olabilir ve hemoroide yol açar.

hemoroid hemşirelik bakım planı

Hemoroid Hastalığının Komplikasyonları Nelerdir?

Hemoroidin çok ciddi bir yan etkisi bulunmamakla birlikte, nadiren aşağıdaki gibi komplikasyonlar görülebilir:

  • Anemi
  • Enfeksiyon
  • Kan pıhtıları
  • Fissür denilen çatlaklar
  • Makatta darlık

Hemoroid Hemşirelik Bakım Planı Nasıl Yapılır?

Hemoroid hemşirelik bakım planının hedefleri şunlar olmalıdır:

  • Hastanın ağrısını hafifletmek
  • Hastanın bağırsak alışkanlıklarının normale dönmesini sağlamak
  • Şişlik ve tıkanıklığı gidermek

Bu hedeflere göre şu hemşirelik tanılarını koyabiliriz:

  • Kabızlık
  • Akut ağrı
  • Doku bütünlüğünde bozulma

Kabızlık:

Hemoroid, uzun süreli kabızlık gibi fazla basınç gerektiren nedenlerden dolayı oluşur. Bu nedenle kabızlığa yönelik hemşirelik bakımı yapmak, tedavide önemli bir yol kat etmemize yardımcı olur.

GerekçeHemşirelik Girişimleri
Hastanın bağırsaklarını dinlerken tiz sesler duymanız, ileus gibi komplikasyonların belirtisidir.Hastanın bağırsak seslerini dinleyin.
Kabızlık için posadan zengin bir diyet verilmeli ve günde en az 2 L su içmesi sağlanmalıdır.Hastanın diyetini ve sıvı alımını kontrol edin.
Kabızlık, ıkınmaya neden olacağından rektal kanama görülebilir. Hasta bu açıdan gözlenmelidir.Hastayı rektal kanama açısından değerlendirin.
Anestezikler, analjezikler ve antikolinerjikler gibi ilaçlar, kabızlığa neden olabilmektedirler.Hastanın tedavisindeki kabızlık yapan ilaçları kontrol edin.
Egzersiz yapmak, bağırsaklardaki peristaltik hareketi teşvik eder ve dışkılama için uyarı verir.Hastayı aktivite ve egzersiz yapmaya teşvik edin.
Bu uygulamalar dışkılamayı uyarır ve kabızlığa iyi gelir.Doktor istemine göre lavman, müshil veya yumuşatıcı gibi uygulamalar yapın.

Akut Ağrı:

GerekçeHemşirelik Girişimleri
Analjezik ilaçlar, ağrıları gidermek için kullanılırlar.Doktor istemine göre analjezik ilaç uygulayın.
Sessiz ve huzur verici ortamlar ağrıyı azaltıcı etkiye sahiptir.Hastanın dinlenmesi için sessiz bir ortam sağlayın.
Sıcaklık uygulanan bölge vazodilatasyona uğrar ve böylece hastanın rahatsızlığı giderilir.Hastanın ağrısının olduğu bölgelere sıcak uygulamalar yapın.
Farmakolojik olmayan tedavi yöntemleri hakkında hasta bilgilendirilir.Hastaya nefes teknikleri, gevşeme teknikleri, masaj teknikleri öğretin.
Hastanın nasıl bir ağrısı olduğunu bilirseniz buna uygun olarak tedavi biçimi geliştirilebilir.Hastanın ağrısını tanımlaması için ağrı değerlendirme ölçeklerinden yardım alın.

Doku Bütünlüğünde Bozulma:

Hemoroid hemşirelik bakım planı için doku bütünlüğünde bozulma tanısı konulabilir:

GerekçeHemşirelik Girişimleri
Topikal ilaçlar; ağrıyı, kaşıntıyı ve şişliği giderirler.Doktor istemine göre topikal ilaç uygulayın.
Hemoroid minderi, hasta otururken daha rahat olmasını sağlar.Hasta otururken rahatsız oluyorsa hemoroid minderi verin.
Hasta kabız olmaktan uzak durmalıdır. Bundan dolayı özel diyet uygulanmalıdır.Hastayı ve ailesini diyet ve yemesi gereken şeyler hakkında bilgilendirin.
Dışkı yumuşatıcılar, dışkıyı yumuşatırlar ve ağrıyı gidermede yardımcı olurlar.Doktor istemine göre dışkı yumuşatıcı uygulayın.

Hemoroid hemşirelik bakım planı için hangi tanılar konulmalıdır?

Genel olarak hemoroid hemşirelik bakım planı için kabızlık, akut ağrı, doku bütünlüğünde bozulma tanıları konulması doğru olur. Fakat bu tanıları kendi hastanıza göre özel olarak değerlendirmelisiniz.

Şunlara da Göz Atabilirsiniz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu