Enfeksiyon Riski Hemşirelik Bakım Planı Nasıl Yapılır?

Bu yazıda enfeksiyon riski hemşirelik bakım planının nasıl yapılması gerektiğine bakacağız. Bağışıklık sistemi tehlike altındaki hastalar enfeksiyon riskli hastalardır. Bu hastalar yetersiz korumaya sahiptir ve ek koruma sağlamak için nitelikli bir hemşirelik bakımı ve hemşirelik girişimleri planlanmalıdır.

Deri, yumuşak dokular ve böbrek gibi yerlerin doku bütünlüğünde bozulma olması, travma geçirilmesi veya invaziv girişimlerden dolayı buralarda patojen istilası olabilir ve bu enfeksiyona neden olabilir. Enfeksiyonlar ise iyileşmeyi uzatır ve tedavi edilmezse ölüme bile varan tablolar ortaya çıkabilir.

Enfeksiyon Riski Tanısı Nedenleri Nelerdir?

Çeşitli koşullar, enfeksiyon riskini artırmaya yardımcı olabilmektedir. Bu koşulları şu şekilde sınıflandırarak enfeksiyon riski hemşirelik bakım planımıza ekleyebiliriz:

  • Doku bütünlüğünde bozulma gibi birincil savunmanın yetersiz olması
  • Hastanın bilgi eksikliğinden dolayı hijyene dikkat etmemesi
  • İmmunosupresyon ve kanser gibi durumlardan dolayı savunmanın yetersiz kalması
  • Dolaşım sisteminin bozulması
  • Rasyasyon tedavisi veya kemoterapiden dolayı bağışıklığın düşmesi
  • Çok eşlilik
  • Bulaşıcı ajanlarla temas halinde de enfeksiyon bulaşma riski artmaktadır.

Enfeksiyon Riski Tanısı Belirtileri Nelerdir?

Enfeksiyon riski hemşirelik bakım planı için herhangi bir belirti bulunmamaktadır. Çünkü risk tanıları henüz ortaya çıkmadığı için belirtisi yoktur.

Untitled 1

Enfeksiyon Riski Tanısı Amaçları Nelerdir?

Enfeksiyon riski hemşirelik bakım planında enfeksiyon riskini azaltmak veya direkt olarak enfeksiyonu önlemek bizim yegane amaçlarımızdandır. Bunları sağlamak için ise hedeflerimiz şu yöndedir:

  • Hastanın yaşamsal bulgularının normal düzeyde olmasını sağlamak
  • Hastada bir enfeksiyon gelişiyorsa bunu erken saptamak
  • Hastanın kişisel hijyene uymasını sağlamak
  • Hastanın enfeksiyon hakkında yeterli bilgiye ulaşmasını sağlamak
  • Hastada oluşan soruları iyi bir eğitimle gidermek

Enfeksiyon Riski için Hemşirelik Uygulamaları Nelerdir?

Enfeksiyon riski için uygulanan hemşirelik girişimleri enfeksiyonun önlenmesine veya enfeksiyon riskinin azaltılmasında yardımcı olmaktadır. Eğer enfeksiyon önlenemezse, enfeksiyonun diğer hastalar arasındaki yayılımı önlenmeli ve enfeksiyon nedenine yönelik müdahaleler yapılmalıdır. Enfeksiyon riski için şu hemşirelik girişimleri uygulanabilir:

  • Hasta için kullanılacak olan tüm eşyaların steril veya dezenfekte edildiğinden emin olunacak.
  • El yıkama prosedürü uygulanacak ve yakınlarının uygulaması sağlanacak.
    1. Hastaya dokunmadan önce
    2. Aseptik prosedürden önce
    3. Vücut sıvısına maruz kaldıktan sonra
    4. Hastaya dokunduktan sonra
    5. Hastanın çevresine dokunduktan sonra
  • Pansuman değişikliklerinde, yara bakımından sonra ve katater girişimlerinde (intravenöz uygulama gibi) asepsiye dikkat edilecek.
  • Hasta ve yakınları dezenfeksiyon konusunda eğitilecek.
  • Bol kalorili ve bol proteinli bir diyet listesi uygulaması sağlanacak ve dengeli bir beslenme uygulanacak. Böylece vücut iyileşmesi daha hızlanmış olacak.
  • Sıvı alımının kısıtlanmadığı veya kontrendike olmadığı durumlarda sıvı alımı arttırılacak.
  • Kirli, ıslak veya yapışkanı bitmiş olan bandajlar değiştirilecek.
  • Hastaya uygun bir cilt bakımı yapılacak.
  • Hastanın sık pozisyon değiştirmesi sağlanacak ve öksürme egzersizleri öğretilecek.
  • Hastanın kişisel bakım eşyalarının başkasıyla paylaşmaması ve başkasının kişisel eşyasını kullanmaması gerektiği söylenecek.
  • Hastanın ziyaretçileri kısıtlanacak ve fazla kişinin refakatçi olarak kalması önlenecek.
  • Hastanın tırnakları kısa tutulacak.
  • Hasta uyumaya ve dinlenmeye teşvik edilecek ve uygun bir ortam sağlanacak.
  • Hasta yüksek enfeksiyon riski altındaysa (WBC değeri) izole bir odaya yerleştirilmesi sağlanacak.
  • Enfeksiyon meydana gelirse, hastaya doktor orderine göre antienfektif ilaçlar uygulanacak ve hastanın durumu gözlenecek.
Untitled 3

Enfeksiyon Riski Hemşirelik Bakım Planı için Değerlendirme

Enfeksiyon riski hemşirelik bakım planının en önemli kısımlarından biri de değerlendirmedir. Bu değerlendirme bize enfeksiyonu arttırabilecek faktörler ve uyguladığımız girişimlerin ne kadar işe yaradığı hakkında fikir vermektedir. Bunun için şu değerlendirme yöntemleri kullanılabilir:

Enfeksiyon nedenlerinin varlığını ve bunların neden olabileceği şeyleri değerlendirin.Bu faktörler enfeksiyonun erken teşhisine yardımcı olabilmektedir.
Deride veya yara yerinde oluşan lokal enfeksiyöz durumları değerlendirin. Lokal şişlik, kızarıklık, ağrı, artmış ısı, hassasiyet gibi durumlar enfeksiyonun göstergesi olabilir.
Vücutta bulunan; insizyonlardan pürülan akıntı, yara yerinde renk değişimi, drenlerin veya kateterlerin giriş yerlerini enfeksiyon açısından değerlendirin.Şüpheli bir drenaj görülmesi halinde kültür alınmalıdır.
Hastanın vücut sıcaklığını değerlendirin.Yükselmiş vücut sıcaklığı genellikle enfeksiyonun ilk belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Terleme ve titremeyle görülen yüksek sıcaklık ise septisemiye işaret edebilir.
Hastanın balgamını değerlendirin.Sarı veya yeşil renkli balgam solunum sisteminin enfeksiyonuna işaret edebilir.
Hastanın idrarını değerlendirin.Kötü kokulu, şeffaf olmayan ve rengi değişmiş idrar, idrar yolu enfeksiyonunun bir göstergesi olabilir.
Hastanın beyaz kan hücre (WBC) sayısını değerlendirin.Eğer hastanın WBC sayısı artarsa, bu hastanın bir enfeksiyonla savaştığının göstergesidir.
Hastanın beslenme durumunu, diyet listesini, kilo kaybı olup olmadığını değerlendirin.Yetersiz beslenme hastanın bağışıklık sistemini düşüreceğinden dolayı iyileşme gecikebilir. Dengeli ve yeterli beslenme ise hastayı daha hızlı iyileştirecektir.
Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçları bilin ve alternatif tedavi yöntemleri hakkında araştırma yapın.Antineoplastik ajanlar ve kortikosteroidler vücudun bağışıklığını düşürürken enfeksiyon riskini artırmaktadırlar.
Hamile hastalar için amniyotik zarların sağlamlığını değerlendirin.Doğumdan önce amniyotik zarların yırtılması, anne ve yenidoğan için yüksek düzeyli bir risk faktörüdür.

Enfeksiyon riski hemşirelik bakım planı nasıl yapılır?

Enfeksiyon riskinin hemşirelik bakım planını yaparken; nedenleri, amaçları, girişimleri ve değerlendirme başlıklarını kullanacağız.

Enfeksiyon riski tanısında neden belirtiler başlığı kullanılmıyor?

Risk tanılarında belirti bulunmadığından dolayı bunu tabloya dahil etmiyoruz. Çünkü ortada gerçekleşmemiş bir olay vardır ve bunun belirtisi olmaz.

Böylece enfeksiyon riski hemşirelik bakım planımızı tamamlamış olduk. Aşağıdaki linklerden önceki bakım planlarımıza ulaşabilirsiniz. Bir dahaki bakım planlarında görüşmek üzere 💉💉.

Down Sendromu Hemşirelik Bakım Planı Nasıl Yapılır?

Hemoroid Hastalığı Hemşirelik Bakım Planı Nasıl Yapılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu